Instructiuni utilizare solara

Written by admin on . Posted in Sfaturi

Instructiuni de utilizare a instalatiei solare Alfa

Instalatia de preparare a apei calde menajere cu panouri solare tip ALFA este o instalatie destinata prepararii a.c.m. in exclusivitate în perioada primavara-vara-toamna. Este obligatorie golirea instalatiei în perioadele cand temperatura mediului ambiant risca sa scada sub 0 grade C. Reîncarcarea cu apa a instalatiei se va face primavara dupa ce temperatura medie a aerului depaseste 100C.

OBSERVATIE: Daca în perioadele de primavara devreme sau toamna tarziu, cand instalatia este încarcata cu apa, se prognozeaza scaderea temperaturii aerului sub 0 grade C, se va goli temporar instalatia, pana cand pericolul de înghet va trece.

Instructiuni de încarcare cu apa a instalatiei:

ATENTIE! Incarcarea cu apa a instalatiei se va face obligatoriu cand tuburile de sticla nu sunt calde deoarece apa rece din retea, în contact cu tuburile de sticla incalzite pot duce la spargerea lor instantanee.
Aceasta conditie se realizeaza intr-una din urmatoarele situatii:
 • încarcarea se va face pe timp noros, în lipsa totala a radiatiei solare.
 • incarcarea se va face pe timpul noptii
 • încarcarea se face dupa ce suprafata expusa a panourilor a fost complet acoperita cu o husa sau un alt material opac, care sa nu permita trecerea radiatiei solare catre tuburile de sticla. Rezervoarele colectoare din inox nu se vor acoperi.

Procedura de încarcare cu apa a instalatiei este urmatoarea:

 • Se închide robinetul de pe coloana de apa rece;
 • Se închid robinetii de purjare de pe circuitul de apa rece si a.c.m. (daca exista);
 • Se deschide robinetul de apa rece pentru alimentarea panourilor solare si robinetul de apa calda menajera ;
 • Se deschid robinetii de izolare a pompei de ridicare a presiunii, se cupleaza siguranta automata din tabloul electric pentru alimentare pompa si se controleaza parametrii de lucru ai instalatiei;
 • se inspecteaza traseul instalatiei pentru sesizarea eventualelor pierderi de apa.
 • se inspecteaza vizual functionarea pompei (eventuale zgomote, vibratii etc.).
OBSERVATII: În cazul depistarii unor pierderi de apa la unul (sau mai multe) panouri se opresc robinetii de alimentare si de evacuare de pe respectivele panouri si se contacteaza service-ul.

Instructiuni de golire a apei din instalatie:

Evacuarea apei din instalatie se va face dupa cum urmeaza:
 • Se inchide robinetul de apa rece pentru alimentarea panourilor solare;
 • Se lasa instalatia sa functioneze pentru consumarea normala a a.c.m. pana la golirea totala a rezervoarelor panourilor si a circuitului a.c.m. Golirea totala duce la dezamorsarea pompei, deci scaderea presiunii la 0 atm;
  Observatie: Nu se lasa pompa sa functioneze in gol mai mult timp, datorita posibilitatii distrugerii motorului pompei.
 • Se deconecteaza de la retea pompa, prin decuplarea sigurantei automate din tabloul electric;
 • dupa golirea completa a instalatiei de a.c.m. se închide robinetul de a.c.m. si se deschid robinetii de purjare (daca exista);

Eventualele probleme si eliminarea lor:

 • Apa din rezervor nu se încalzeste. CAUZA: Suprafata tuburilor de sticla este acoperita cu praf sau este umbrita de ceva. Vremea este înnourata astfel ca radiatiile solare sunt mici. Ati folosit toata apa din rezervor. Flotorul de alimentare cu apa este defect sau nu este bine închis. Daca suprafata de contact dintre tuburile de sticla si apa din rezervor este patata (murdara) transferul de caldura este diminuat. Se va curata aceasta suprafata cu alcool.
 • Rezervorul are scurgeri de apa. CAUZA: Izolatia cu silicon nu a etansat bine, caz în care izolatia va fi refacuta. Garnitura de prindere a tuburilor de sticla în gaurile rezervorului devine flexibila, caz în care trebuie fixata inca o data.
 • Tevile au înghetat si nu permit alimentarea cu apa a rezervorului. Se va turna apa calda în tevi pentru dezghetare sau se vor încalzi cu jet de aer cald.
 • Nu exista apa la iesire. CAUZA: Nu exista apa în rezervorul colector. SOLUTIA: Se va verifica functionarea corecta a flotorului de alimentare a rezervorului.
 • Nu se poate încarca cu apa sau încarcarea cu apa dureaza foarte mult si rezervorul nu se umple. CAUZE: Patrunderea apei în tub este oprita sau apa are presiune scazuta. Tuburile cu apa rece sunt sparte sau înghetate. Scurgeri de apa din rezervorul colector. SOLUTII: Asteptati ca presiunea apei sa creasca. Reparati sau înlocuiti materialul izolator. Înlocuiti un nou tub din sticla. Înlocuiti garnitura din cauciuc siliconic sau înlocuiti respectivul rezervor.
 • Temperatura apei nu este prea mare. CAUZE: Înnourat sau soare insuficient. Scurgeri la valva de încarcare sau valva nu se închide etans. Exista multa murdarie pe suprafata tubului din sticla. SOLUTII: Se spala suprafata exterioara a tuburilor cu jet de apa curenta.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Rolete Textile

Roletele textile sunt foarte apreciate pentru diversitatea de culori si pentru ca se pot combina intr-un mod placut fie cu jaluzele verticale fie cu perdele.
citeste despre roletele textile

Jaluzele orizontale

Jaluzelele orizontale pe care le producem noi sunt cu lamela de 25 mm si sunt jaluzele orizontale gama set: adica atat bara de prindere cat si atele au aceeasi culoare.
citeste despre roletele textile

Firma Gen-Mary Com

Ofera articole pentru finisaje interioare si exterioare de cea mai buna calitate, necesare unui nivel maxim de confort al locuintei dumneavoastra.
Strada Florilor, nr.11, Constanta
Tel: 0744-305 049 (Vodafone)
Tel: 0241.630.171
Email: vanzari@genmary.ro
Luni-Vineri: 8:00 - 17:00
Sambata: sunati pe mobil

Copyright© Gen-Mary Com SRL 2019